500 Ft-os bankjegy (2006) módosított változata

Felidézem a 2006-os esztendőt, amikor a Magyar Nemzeti Bank az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának a tiszteletére egy megváltoztatott hátoldali rajzzal módosított 500 Ft-os bankjegyet bocsátott a forgalomba.

Az eredeti címletet 1998-ban jelentették meg, amelyen a sárospataki vár rajzolata volt látható. A rézkarc eredetije a Magyar Nemzeti Múzeumban van.
Ez az új hátoldal nem mondható sikeresnek, de az ünneplés és a megemlékezés gondolata szép és nemes gesztus volt.
Az új kép egy ötvenes-évekbeli megsárgult faliújság látványát, színvonalát idézi.
Országház, lyukas zászló. Ennyi.
A gondolatisága szegényes, a szimbólumai erőltetettek. A montázs megoldás nem illik bele a teljes sor koncepciójába. A parlament rajzolatát a szerző-, akinek a neve a szegélyen nincs feltüntetve, ekként névtelen- pontosan átmásolta az 1946-ban megjelent százmillió- pengős inflációs bankjegy hátoldaláról. Ez tény. Mindössze annyi fáradtsággal, hogy annak tükörképét vett át.
Baj van a zászló vetett árnyékával is…
Szerintem kerülni kellene ezeket a kellemetlen, hibás megoldásokat.
Ne feledjük, a bankjegy az ország névjegye!

Az interneten olvasható a hír, miszerint az MNB 2018-ig bezárólag megújítja a bankjegysort. Felmerült az is, hogy az 500 Ft-os címletet felváltja az érme megoldás. Azonban nem tervezik lecserélni az ötszázas címletet.
Érdekes megfigyelni, hogy a forgalomban már nagyon ritkán találkozhatunk olyan 500 Ft-os bankjeggyel, amely ezzel az ú.n’56-os kompozícióval készült.
Valószínűnek látszik, hogy ennek az ominózus ötszázasnak csak a gyűjtők örülnek. Száz év múlva értékes darabjai lesznek a gyűjteményeknek…